Ugyan nem kuponnal de ajándékkal és kedvezménnyel energetikai tanúsítvány

A nővéremék saját házat szeretnének, és most megy a huza-vona, hogy akkor ez most hogy is legyen. Igazából én igyekszem nem beleártani magam a dologba, mert nem rám tartozik, meg amúgy is csak leszednék a fejemet. Ami viszont megütötte a fülemet az egyik “beszélgetésük” (jó hangos beszélgetésük) során, az az energia tanúsítvány volt. Mivel fogalmam sem volt róla, hogy mi ez, és nagyon könnyen elterelődik a figyelmem ilyen számomra csak közvetve hasznos dolgok irányába, meggugliztam.

Az e-tanusitas.eu oldalon kötöttem ki, ahol nagyon szépen elmagyarázzák, hogy mi is ez a dolog igazából, úgy, hogy meg is értsd. Gyakorlatilag egy ingatlan energia felhasználásáról szóló kimutatás, ami alapján különböző kategóriákba lehet sorolni az adott ingatlant. A vásárló aztán ez alapján válogathat a különböző lakások, házak közül. Feltételezem annyival többet kell költeni rezsire, minél magasabb az energia felhasználása egy háznak/lakásnak.

Egyértelműen a tulajdonosnak erre akkor van szüksége (írja az oldal is), ha a tulajdonos el akarja adni az ingatlant. Arra külön kitérnek, milyen esetekben nincs szükség ilyen tanúsítványra: ha rövid időre veszik igénybe a helyet, vagy ha egy bizonyos méret alatti melléképületről van szó. Akit ez a rész ennél mélyrehatóbban érdekel, az nyugodtan nézzen rá a honlapjukra: e-tanusitas.eu. Egyből meg is lehet nézni hogyan megy az értékbecslés, és mennyibe kerül, illetve ugyan ez magával a tanúsítással. Ugyan nem vagyok egy nagy szakértő a témában, de azt én is látom, hogy ide nem is kell kupon, anélkül is nagyszerű áraik vannak. Ráadásul ajándékba adnak minden megrendelés mellé egy 4 ezer forint értékű ingatlan kisokost, amiben szinte minden felmerülő kérdésre választ kaphatsz.

Maga a tanúsítás a leírtak szerint 24 órát vesz igénybe és akár ímélben is megkaphatod a “papírt”, ami nekem különösen is tetszik a környezettudatos hozzáállás miatt. Akinek pedig kérdése lenne, az oldalon található chat-be egyből be is írhatja. Nincs szükség külön ímélt írni, vagy telefonszámot keresgetni.

Ezek alapján szerintem mindenképp érdemes egy pillantást vetni rájuk, ha ház eladáson gondolkodik az ember.