Ne kuponoktól várj megváltást, itt a felepulok.hu!

Egyre elterjedtebbek a kuponok az interneten. Lassan már mindenre lehet valamilyen kedvezményt vagy promóciót, vouchert kapni. Már vehetsz kuponnal porszívót, mosogatógépet, nyerhetsz velük autót vagy nyaralást. Azonban mi van azokkal a programokkal, amik más jellegű szolgáltatást nyújtanak? Mit lehet elmondani az elvonókról? Az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezeléshez nem jár kupon, nem kampányolnak nagy akciókkal, hiszen nem is ez a céljuk. A hivatásos dolgozók azt szeretnék, ha segítségük eljutna a rászorulóknak egy teljesebb élet reményében.

Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról - komplex alkoholelvonó kezelés

Azoknak, akik esetleg nem tudnák, hogy pontosan kik azok a Felépülők és mit csinálnak, összefoglalom ebben a cikkben a munkásságukat, amennyire csak tudom. Fő indokom arra, hogy minél több emberrel megismertessem ezeket a csupaszív, elhivatott és végtelenül empatikus segítőket az, hogy talán általam még több emberhez el tud jutni a megváltást jelentő segítség.

Mielőtt még rátérnék a tényleges témára, ami nem  más, mint az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés, szeretnék pár szót ejteni az addiktológiai szakemberekről, akik munkásságukat a segítségnyújtás oltárán áldozták fel.

Ilyen szakember többek között Dr. Petke Zsolt, aki amellett, hogy a felepulok.hu csapatát erősíti, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetének egyik Osztályvezető Főorvosa. A hitelességét és segítőszándékát a rögös életútja csak alátámasztja és végtelen empátiát ébreszt bennünk. Őszintén, nyíltan vállalja, hogy munkafüggősége következtében megromlott kapcsolata családjával és barátaival, viszont így válhatott belőle főorvos. Egyéb függőségeiből felépülőnek vallja magát, s most, hogy elérte célját, tehát főorvos válhatott belőle, a hasonló gondokkal küzdőknek szeretne segíteni. Pontosan tudja milyen érzés a gödör legalján lenni, ezért senkit sem hagy odalent. Azokat szólítja meg, akik helyzetüket kilátástalannak és reménytelennek ítélik meg és bebizonyítja, hogy mindenki érdemel egy második esélyt.

Azonban nem csupán Dr. Petke Zsolt az egyetlen, aki ebben a csapatban felépülő függő. A program megálmodói, Lovizer János és fia, Lovizer Dániel is alkoholproblémákkal küzdöttek. Nem csupán ők, de hozzátartozóik, közöttük Dániel édesanyja, Dr. Bíró Eszter, is megjárták a poklot. A család szétesésének a gondolata látszólag nem tudott szabadulni mindaddig az idilli képből, amíg mind a ketten a gyógyulás útjára nem léptek. Szerencsére napjainkban már boldog, szeretetteljes családban élnek és arra tették fel életüket, hogy ezt minél több családnak megadhassák vagy visszaadhassák.

A többi itt dolgozó, végletekig elhivatott ápolók és munkatársak szent küldetése a segítségnyújtás azoknak, akik nem tudnak szabadulni ettől a szörnyű szenvedélybetegségtől. A problémát azonban sosem egy emberre vetítve kell vizsgálni, hiszen, ahogy a fenti rövid példa is tökéletesen illusztrálja, mindig több érintett van. Vagy a közeli rokonságból, vagy a baráti körből, de mindig van valaki, aki egy másik személy alkoholizmusának áldozata.

Pontosan ezért van szükségük a bekerülő betegeknek a megfelelő testi-lelki támogatásra, melyet megkapnak a szakképzett orvosoktól, ápolóktól, pszichológusoktól és pszichiáterektől, akik átélték ugyanezeket a szörnyű pillanatokat és tudják azt, hogy hogyan kell hiteles és hasznos segítséget nyújtani a betegeknek.

A felépülési program szakmai alapján a Minnesota- modell adja, amely főként arról ismeretes, hogy olyan munkatársak dolgoznak a betegekkel, akik maguk is átestek ezen a programon. Ez segíti az ápolókat is abban, hogy pontosan megértsék azt, hogy mi zajlik le a páciensek agyában és testében, lelkében. Ezen felül a betegek is sokkal hitelesebben veszik a „Tudom, hogy nehéz…” kezdetű mondatokat, hiszen az ápolók és segítők pontosan ugyanezeken a fázisokon mentek keresztül.

Az oldalon lévő 3D-s körbejárás segítségével szétnézhetünk abban a házban, ahol a felépülők lesznek a 28 napos program keretein belül. Első hallásra nagyon soknak tűnhet az, hogy valaki 28 napon keresztül be legyen zárva egy házba, azonban, ha szemügyre vesszük a kis házikót, már nem is fog olyan embertelennek tűnni az egész.

Kellemes, zöldben fekvő kertes ház az, ami fogadja az ide érkezőket. Kinti étkezést és elmélkedést biztosító terasz nyílik a tágas nappaliból. Lehetőségünk nyílik bekukkantani a kellemes, már-már luxus fürdőszobába is, ahol egyaránt található zuhanykabin és masszázskád. Kinek mi a preferáltja. Erre nem mindenhol figyelnek oda, szinte ámulatba ejtő a részletekbe menő figyelmesség. Szemügyre vehetjük a szobákat is, amikből vannak egyágyasok is. Gondolom, nem mindenki tud olyan jól társasági kapcsolatokat kiépíteni a csoportfoglalkozásokon kívül, ezért van szükség az egy emberes szobákra.

A dekoráció egyébként kellően puritán, de nem hideg. A faborítás miatt, mely motívum az egész házon végigfut, egyfajta melegség önt el minket, nagy túlzással megkockáztatom az „otthon melege” jelzőt. Vagy talán egy “kellemes panzió” jelzője jobban illik ebbe a kontextusba. Lényeg a lényeg: teljes mértékben átformálta ez a házikó a véleményemet az elvonókról. Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akinek az alkoholistáknak kialakított programról egy börtönre emlékeztető épület jut eszébe, kényszerzubbonyos betegekkel.

Nagy megnyugvást jelent az, hogy ilyen emberséges, a legkisebb mértékben sem megalázó vagy degradáló körülmények között válhatnak a páciensek egy új emberré. A galériában lévő képek pedig megerősítik bennem ezt az emberszeretet-érzést, amit az első pillanattól tapasztaltam az oldalon. A csoportos, jóhangulatú beszélgetések, nagy lakomák és közös programok igazolhatóan hagytak pozitív élményt a betegekben. Mi sem mutatná ezt jobban, mint egy „Kliensek írták” rovat, ahol cenzúra nélkül írhatják le véleményüket és élményeiket a 28 napos program résztvevői.

Térjünk át az anyagiakra, hiszen ezzel kapcsolatban sem ködösítenek, a teljes árlista megtalálható a weboldalon, minden szükséges információval. Az ilyen jellegű egyenesbeszéd és lényegre törés az, amire szüksége van egy felépülni vágyónak. Mindenki úgy szeretne jelentkezni állapotfelmérésre, hogy előre tájékoztatva van már arról, hogy várhatóan mekkora költséggel kell számolnia felépülő kúrája során.

Az állapotfelmérés, mellyel az egész program kezdődik, 20 000 Ft-ot jelent. Ennek keretén belül a konzultánsok megvizsgálják a beteget, beszélgetnek vele az állapotáról, családjáról és arról, hogy milyen területekre gyakorol hatást a szenvedélybetegsége. Ezt követően – súlyosságtól függően – 6 vagy 8 egyéni konzultációs alkalom következik, ahol a beteg részletesen tájékoztatva lesz arról, hogy hogyan fog zajlani a 28 napos felépülő program. A konzultációk díja 15 ezer forint alkalmanként, a 28 napos program ára 1 300 000 Ft. Ez magába foglal mindent, nincsenek rejtett költségek. Tehát átlagosan az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés ára 1 425 000 Ft.

Ez az ár tartalmazza az állapotfelmérést, a konzultációk díját, a teljes ellátást és az esetleges utókezelést, valamint a hozzátartozóknak készült pszichoedukációs előadást is. A Csapat mindenre odafigyel annak érdekében, hogy a felépülés sikeres legyen és, hogy a páciens boldogan, új emberként távozhasson.

Sajnos az alkoholizmus egy olyan probléma napjainkban, mellyel egyre többeknek kell megküzdeniük. Szerencsére azonban a segítség elérhető, csupán fejben el kell határoznunk azt, hogy meg szeretnénk gyógyulni. Ha mi hiszünk magunkban, akkor nem érhet kudarc és a családunk is ott lesz mellettünk a segítőkkel, hogy utat mutassanak.