Erp – ami ma már minden vállalat és vállalkozás életében jelen van

Mielőtt rátérnék arra, hogy mi is az az Erp, egy kicsit szeretnék reflektálni a lezárások előtti hétvége történéseire.

Ugyan nem voltak kupon napok, amik ilyenkor hagyományosan lenni szoktak, de sok helyen óriási, akár 80%-os akciókat hirdettek meg az üzletek. Mindezt csak azért, hogy az egyébként is idegösszeomlás szélén álló embereket még arra hergeljék, hogy aztán tényleg, most vagy soha. Ilyen akció többet az életben nem lesz! Kívülről szemlélve ez az egész egy rendkívül érdekes és egyben szomorú pszichológiai kísérlet volt. A végeredményről szívesen meghallgatnám egy pszichológus véleményét.

Minden esetre nagyon el voltam keseredve. Az üzletek szempontjából érthető, hogy valahol be kell hozni az elmúlt egy év kieséseit. Azonban itt felmerül a kérdés, hogy hol van az a képzeletbeli erkölcsi, morális határ, amit már nem szabadna átlépni? Létezik egyáltalán ilyen az akciók és kedvezmények őrült világában? Ezt a kérdést inkább nyitva hagyom, hiszen a választ magam sem tudom igazán…

De térjünk csak vissza oda, hogy Erp rendszerek. Szerintem sokak számára először azt kell tisztázni, hogy mit is értünk pontosan ezalatt a három betű alatt. A rövidítés az alábbi szavakból tevődik össze: Enterprise Resource Planning. Ha a szó szerinti fordítás vesszük, az valahogy úgy hangzik, hogy vállalati erőforrás-tervezés. Ha viszont egy kicsit globálisabban, nagyobb szögben értelmezzük ezt, akkor elmondhatjuk, hogy az Erp esetében nem másról van szó, mint a vállalatirányítási rendszerről, rendszerekről.

Itt tulajdonképpen egy teljes körű információs rendszerről van szó – általános értelemben véve -, amit mindig az adott környezetre specifikálva lehet konkretizálni. A feladata és egyben célja az, hogy egy vállalat belső folyamatait, külső folyamatait, a környezet és a belső folyamatok közötti történésekről szóló információkat beszerezze, tárolja és megőrizze és megfelelő formában a megfelelő helyen ezeket előhívhatóvá tegye.

Ebből a funkciójából adódik, hogy egy Erp rendszer különböző egységekből tevődhet össze. Ezek tételesen maguk, a külső és belső információk, amiket beszerezni és tárolni kell. A tárhelyek és szoftverek is ide tartoznak, amelyek ezt lehetővé teszik. Továbbá nem szabad kifelejteni a rendszer kulcsát sem: magát az embert, vagy embereket, akik ezt döntéshozóként koordinálják.

Általánosságban így lehetne bemutatni egy Erp rendszert. Azonban ebből azt hiszem, hogy könnyen egyértelművé válik, hogy ezek nagyon eltérőek lehetnek az ipar különböző igényeinek köszönhetően. Hiszen, ha csak egy egyszerű példát hozok, egy cipőboltnak egészen más fajta elvárásai lesznek egy ilyen rendszerrel szemben, mint mondjuk egy grafikai tervezéssel foglalkozó vállalkozásnak. Mégis, valamilyen formában mindkettőjüknek szükségük lesz Erp rendszerre.

Ebben tud rengeteget segíteni az, hogyha találunk egy, az iparágra specializált szoftvercsomagot. Vagy valakit, aki tud ilyet ajánlani és akár még a működésébe is beavat. Az uzletiszoftver.com csapata pontosan ebben tud a segítségünkre lenni.

A személyükben egy olyan céget találhatunk, akik – ahogy az a nevükből is sejthető – üzleti szoftverekkel foglalkoznak. De nem akárhogy! Tanácsadással segítik a vállalatokat annak ügyében, hogy melyik szoftvereket érdemes választani a problémájuk megoldásához.

Aki egy kicsit is megpróbálta már magát beleásni abba, hogy egyáltalán milyen vállalatirányítási rendszerek léteznek, annak azt hiszem nem kell magyaráznom, hogy ez milyen feneketlen kút. Millió és egy program létezik és egy mezei halandónak, akik nem ezekkel foglalkozik naphosszat, nagyon nehéz kiigazodni, hogy most akkor melyik a legjobb megoldás.

Ezért érdemes szerintem pontosan ezen a ponton segítséget kérni a szakértőktől. Az Üzleti Szoftver csapatánál ugyanis számtalan terület, kategória fel van sorolva a weboldalon, amiben konkrétan tudnak segíteni, tanácsot adni. Tényleg köztük van a legtöbb olyan dolog, ami első körben nekem – mezei halandónak – is eszembe jutna.

A keresőmotor is sokat elárul. Olyan szűrőket lehet beállítani az Erp rendszerek kereséséhez, ami szintén azt sugallja, hogy itt aztán minden van. Első körben azt választhatjuk ki, hogy milyen platformon tervezzük használni a szoftvert. Itt 3 kategóriánk van: asztali, mobil és felhő alapú. Azt hiszem ezeken nincs mit magyarázni.

Második lépésként szűrhetünk a cég mérete szerint is. Hiszen gondoljunk csak bele, egy nagyobb volumennel bizniszelő vállalkozásnak valószínűleg több, nagyobb igénye lesz, mint egy egyszemélyes üzletnek. Minél több a funkció egy szoftverben, annál drágább, annál lassabb. Tehát fontos, hogy pontosan azt a verziót találjuk meg egy programból, ami kiszolgálja minden igényünket, de nem tud többet a szükségesnél.

Természetesen mások értékelései alapján is szűrhetjük a lehetőségeket. Számomra ez mindenhol hasznos és fontos mérőszáma annak, hogy valójában mennyire vált vagy válhat be az adott program. Ha sok a jó értékelés, bátrabban húzok arra, ha viszont sok a gyengébb pontszám, könnyebben gondolkozóba esek, hogy vajon tényleg jó helyen járok-e.

Ami viszont messze a legjobban mutatja, hogy mennyire széles spektrumon mozognak ezek az Erp-s megoldások, az az iparági szűrő. Itt aztán tényleg minden van! Megpróbálom felsorolni – a teljesség igénye nélkül -, hogy milyen iparágakra specifikus találatok lehetnek a szűrők alapján:

 • állami szféra
 • autóipar
 • banki szektor
 • bányászati iparág
 • biztosítási szektor
 • egészségügy
 • bútorgyártás
 • élelmiszeripar
 • építőipar
 • energiaipar
 • feldolgozóipar
 • gyógyszeripar
 • gyártás és termelés
 • informatikai területek
 • ingatlan szektor
 • kereskedelmi szféra
 • logisztika
 • média világa
 • mezőgazdaság
 • oktatási területek
 • pénzügyi és számviteli szféra
 • szolgáltatóipar
 • távközlési szektor
 • turizmus és utazás.

Azt gondolom, hogy ez hatalmas területeket lefed. Ezzel már érthető az arra vonatkozó garancia, hogy itt aztán tényleg mindenféle Erp rendszert lehet találni. Hozzáértéssel és komoly szaktudással tudják meggyorsítani, hogy egyből a megfelelő szoftvert kezdjük el használni erre a hihetetlenül fontos célra. Ha esetleg konkrét programok között szeretnétek böngészni, akkor látogassatok el az oldalukra, ahol egy óriási Erp listával találhatjátok szembe magatokat.

Erp