Ma is okosabb lettem

Ünnepek előtt általában felkutatom a különféle kuponos, kedvezményeket kínáló oldalakat, hátha rábukkanok valami jó ajándékötletre. Most is hasonlóan tette. Találtam is néhány ajándékot, kedvezményes kuponokat, amelyekből magamnak is vettem néhányat. Az egyik kupon kifejezetten érdekes volt. Egy úgynevezett tudásbázis kupon volt, amit ha megvesz az ember, minden héten hétfőn kaphat valami érdekes és hasznos információt, egy tananyag formájában, amit egy hét alatt kell feldolgozni majd egy rövid teszt formájában számot adnia tudásáról. A csomag kifejezetten felnőtteknek szólt, akik már nem járnak iskolába és mégis szeretnének folyamatosan friss tudást tölteni a fejükbe. Fel voltak tüntetve különböző témák például: gasztronómia, természettudomány, kertészet, kémia, fizika, embertan és még sok hasonló. Az élet szinte minden területét érintették. A csomag megvásárlásával garantálták, hogy a való életben is használható tudást szerezhet meg az ember. Én mindig szerettem megtanulni az új dolgokat, így gondolkoztam kicsit, de aztán úgy döntöttem vásárolok egy három hónapos próbacsomagot.

Az első hét témája a főzés volt, alapokat tanítottak és vittek bele egy kis kreativitást. Jót szórakoztam a receptekkel és sok új dolgot is megtanultam a konyhai eszközökkel kapcsolatban.

A második héten a napelemekkel kapcsolatban kaptunk egy anyagot. A tananyag nagyon megtetszett, volt szó benne az energiatakarékosságról, a környezettudatosságtól, volt egy kis fizika is benne, hogy megértük ,hogyan működik egy napelem.

Annyira felkeltette az érdeklődésemet ez a téma, hogy kicsit jobban beleástam magam. Találtam egy oldalt, a sporoljnapelemmel.hu/napelem-inverter linken, ami a Pentele Solar Kft. oldala volt. Itt találtam érthető, átfogó magyarázatot, ami tökéletesen passzolt a tudásbázis tananyagában megtanult dolgokhoz, sőt, inkább kiegészítésül szolgált, ugyanis magáról az inverterről csak kevés szó esett.

A hét alatt több feladatot, oktató videót és szöveget is kaptunk, sőt volt egy úr, aki virtuálisan körbe is vezetett bennünket egy úgynevezett napelem farmon, és mindent megmutatott, amiről a héten tanultunk, így láthattuk is szinte első kézből a napelemeket és magát az invertert is.

Ami számomra új volt, és azt mondhatom, hogy ezen a héten, ennek a kuponos tudástárnak és a sporoljnapelemmel.hu/napelem-inverter oldal segítségével tanultam meg az a következő volt:

  • Az inverter első sorban átalakítja az áramot. Ugyanis a napelem közvetlenül egyenáramot termel és az inverter alakítja át váltakozó árammá, ami sokkal szerencsésebb, mint az egyenáram.
  • Megtudtam, hogy létezik olyan napelem rendszer, amely a hálózatra visszatápláló rendszer és olyan, ami szigetüzemű. Ezek különböző invertereket igényelnek. Ugyanakkor létezik hibrid rendszer is, amely az akkumulátprra és a szolgáltatói hálózatra is csatlakoztatva van.
  • Emellett az inverternek van egy védelmi szerepe is, mert képes a biztonság érdekében megállítani az áramellátást, ha például áramszünet lép fel. Ígyaz ember biztonságban van az inverternek köszönhetően.
  • Megtudtam, hogy több inverter típus is létezik, amit a szolgáltató és a gyártó segítségével célszerű kiválasztani, mivel az ember egyedül nem ért úgy hozzá, mint az, aki ezzel foglalkozik. Még akkor sem, ha rendelkezik olyan alapszintű tudással, mint én ennek a tudástárnak a segítségével.
  • Megtudtam, ha meghibásodik az inverter, akkor nem kell az egészet cserélni, hanem elég egyetlen alkatrészt megnézni, és több, mint valószínű, hogy az lesz a hibás és csak azt kell kicserélni. Ezt valóban jó volt tudni, mert már nekem is közel 10 éve van napelemem, várható, hogy lassan cserélni kell. Ami természetes dolog, így nem fogok megijedni.
  • Tehát magára a napelemre 25 év teljesítménygarancia jár, ami at jelenti, hogy 25 év elteltével is 80%-on fog tudni működni a napelem. Az inverterre 5, 10 vagy 15 év garanciát vállalnak a gyártók, ami szntén nem kevés idő.

A második heti feladatokat hibátlanul oldottam meg, így kaptam kedvezményt a következő tudáscsomag megvásárlására, amin komolyan el fogok gondolkodni. Ugyanis nagyon megtetszett ez a napelem téma – szerintem kérek is árajánlatot – és a gasztronómia sem volt rossz. Izgatottan várom a következő hetet.