4 kw napelem rendszer ár – ami kuponok nélkül is nyerő

Nem minden esetben kell elcsípni egy kuponos akciót ahhoz, hogy jól jöjjünk ki egy üzletből: a 4 kw napelem rendszer ár enélkül is bombajó.

Mindig árgus szemekkel figyelem azt, hogy hol, mikor és milyen kedvezménnyel lehet hozzájutni egy-egy drágább termékhez. Nem vagyok egy nagy vásárló, de ezeket az alkalmakat igyekszem kihasználni. Persze egy kupon vagy bármilyen más akció előtt is érdemes körülnézni, csak hogy tisztában legyünk vele, hogy valójában mekkora is az a kedvezmény, amit az orrunk elé tolnak.

De vannak olyan esetek is, amikben nem muszáj olyan őrületes akciókat kifogni ahhoz, hogy a végén jól járjunk. A legutóbbi ilyen jellegű tapasztalásom például a 4 kw napelem rendszer ár kapcsán volt.

Pár hónapja a fülembe ültették a bogarat a barátaim annak ügyén, hogy én is álljak át napelemes rendszerre. Különösebben nem érdekelt korábban ez a téma, leginkább azért, mert keveset tudtam róla és azt is tévesen. Mert hát az én fejemben az volt, hogy ez egy akkora befektetést jelent, amit az ember nem vág ki “csak úgy” a zsebéből. Aztán egyre többen kezdtek el átállni a környezetemben és a legtöbb esetben olyan történeteket hallottam, amik arra utaltak, hogy ez már nem is annyira vészes mulatság. Sem anyagilag, sem pedig magát a megrendelés – tervezés – kivitelezés mágikus háromszögét illetően.

Az egyik esetben konkrétan tudom, hogy a napelemrendszer.info csapatának a segítségét vették igénybe. Ők egy napelemes rendszerek tervezésével és kivitelezésével foglalkozó cég, akik nem mellesleg ingyen végzik a helyszíni felmérést. Tehát nem kell mindenről rögtön döntenünk, először felmérhetjük a terepet – szakértő segítséggel.

Először is telefonon vették fel a kapcsolatot az illetékessel, akivel megbeszélték a legalapvetőbb paramétereket (milyen épületről van szó, hol, mekkora, mekkora az éves fogyasztás, stb.), aztán a személyes találkozó időpontját. A felmérés során szerencsére az derült ki, hogy semmi akadálya a napelemes átállásnak és a tetőszerkezet is elbírja a rákerülő többlet terhet.

A szakemberek tanácsára egy 4 kW-os napelem rendszer kiépítése mellett döntöttek a tulajok. Ez az ő esetükben arra tökéletesen elég, hogy a házban használt fogyasztók energiaellátását tökéletesen ellássa. Ebben a fűtéstől a mikrón át a mosógépig minden benne van. Ez pedig remek hír, hiszen végső soron azért ugrik bele az ember egy ilyen fejlesztésbe, hogy kiváltsa a hagyományos energiahordozók használatát.

A következő sarkalatos pont egy ilyen témakörben nyilvánvalóan a pénz. Hogy akkor most tulajdonképpen mennyi is pontosan a 4 kw napelem rendszer ár? Szerencsére a már korábban említett weboldal ebben sem kertel. Több történetet is lehet olvasni, hogy hol, mennyiből sikerült kihozni egy-egy napelemes rendszert.

Jelen esetben a 4 kW-os napelem rendszerekre három opciót ismertettek. Hiszen itt is attól függ a mennyi – javarészt -, hogy egészen pontosan melyik márkájú és típusú eszközöket építik be. A honlapon a következő lehetőségeket osztották meg.

A legkedvezőbb ajánlat az 1 fázisú, 4 kWp teljesítménnyel rendelkező Sharp napelem rendszerre szól, amihez Huawei invertert szerelnek. Ebben a csomagban az alábbi elemeket lehet megtalálni:

 • egyfázisú csatlakozás
 • 10 db Sharp NUJC 370 monokristályos félcellás napelem modul
 • Huawei Sun2000-4KTL-L1 inverter
 • IBC Solar gyártmányú kábelezés UV védelemmel
 • saválló acél tartószerkezet.

Ez a csomag pedig egészen pontosan bruttó 1.679.000 forintot kóstál, ami ugyan nem kevés pénz, de az én fejemben ennek nagyjából az 5-6-szorosa élt. Egy újabb remek példa ez arra vonatkozólag, hogy ne hagyjuk, hogy sokéves sztereotípiák alapján formáljunk véleményt egy témakörben. Helyette mindig nézzünk utána az adott dolognak és legyünk naprakészek, mielőtt nagy kijelentéseket fogalmazunk meg.

A következő ajánlatban hasonló elemek szerepelnek, azonban egy kicsi eltérés mégis van és ez az árában is meglátszik. Az előző összeggel ellentétben itt bruttó 1.723.000 forint a 4 kw napelem rendszer ár. Ez ebben az esetben a következő eszközöket foglalja magában:

 • 3 fázisú, 4 kWp teljesítményű Sharp napelem rendszer
  • háromfázisú csatlakozás
  • 12 db Sharp NUJC 330 monokristályos félcellás napelem modul
 • SMA STP 4.0-3AV-40 inverter
 • IBC Solar gyártmányú kábelezés UV védelemmel
 • saválló acél tartószerkezet.

A harmadik, egyben legdrágább verzióért bruttó 1.993.000 forintot kérnek. Az avatatlan szemnek nem valószínű, hogy sokat mond, hogy mivel tud többet ez, mint az előző verziók, de a szakértő által magyarázva minden bizonnyal ez is gyorsan egyértelműsödne. Az 1 fázisú, 4 kWp teljesítményű Sharp napelem rendszer itt egy Solar Edge inverterrel párosul. A teljes összeállítás pedig az alábbi:

 • egyfázisú csatlakozás
 • 12 db Sharp NUJC 330 monokristályos félcellás napelem modul
 • Solar Edge SE4000H inverter
 • IBC Solar gyártmányú kábelezés UV védelemmel
 • saválló acél tartószerkezet
 • prémium kategóriás napelem optimalizátor P405 – 5R M4M RM.

Bár nem értek hozzá, de azért azt laikusként is meg tudom mondani, hogy itt jól láthatóan van a csomagban egy napelem optimalizátor, ami az előző ajánlatok között nem szerepelt. Ez valószínűleg az az eszköz, ami nem feltétlenül szükséges, de mégis sokat dob a rendszeren, ha be van építve. Azt hiszem az lesz a legjobb, ha én is egyeztetek a szakemberekkel a helyszíni felmérésről. Minden esetre az kecsegtető, hogy a 4 kw napelem rendszer ár ennyire barátságos.