Napenergia plusz program jövőre már biztosan

Azért szoktam első kézből értesülni a legtutibb akciókról, mert jó helyen vagyok követőben azokról a dolgokról, amikben szeretnék tájékozott lenni. Ha a gazdasági híreket olvasom, tudom, hogy mit hol keressek és ha egy kimondott témát próbálok folyamatosan sasolni, arra is megvannak a forrásaim. Ezért ismerem a legjobb opciókat, a legkedvezőbb lehetőségeket és minden támogatási és pályázati lehetőséget. Utóbbival kapcsolatosan vannak persze speciális, pályázat figyelő weboldalak, ahonnan lehet értesülni és a hivatalos tájékoztatás is ilyen felületen történik a kiíró részéről. A napenergia plusz program kapcsán számomra egyértelmű, hogy a napenergiapluszprogram.hu az az oldal, amit heti rendszerességgel figyelek, hogy éppen aktuálisan milyen újdonságok kerülnek fel a támogatással kapcsolatosan.

Lehet, hogy egy olyan témát feszegetek most, aminek igazán nem is ismeritek a részleteit. Arról van szó, hogy a jövő évben, várhatóan az első hónapokban ki fog jönni egy pályázati felhívás, ami napenergiával kapcsolatosan fog komoly összegeket biztosítani a pályázók körében. Egészen pontosan napelemes rendszer telepítésére lehet majd beadni a támogatási kérelmeket. Ilyen eddig is volt, csak most egy időre lezárták a pályázás lehetőségét, mivel közben teljesen megváltozott a rendszer. A legtöbb helyen már nem lehet a hálózatra rátáplálni a többlet megtermelt energiát, valamint az eddigi szaldó rendszerű elszámolás is megszűnt és átalakul egy kicsit más jellegűvé. Mivel ezek alapjaiban változtatták meg a napelemes rendszer megtérülését, ezért egy kicsit másképp kellett megálmodni a pályázati lehetőséget is.

Így született meg az a koncepció, amit a napenergiapluszprogram.hu is közölt, hogy nem csak napelemes rendszerre lehet pályázni, hanem az energiatároláshoz szükséges akkumulátorokra is. Nagyjából úgy néznek ki a számok a kérdésben, hogy egy 5-6 kW-os inverterhez nagyjából 5-6 kW napelemet lehet feltenni. Itt létezik egy olyan arányszám, hogy az inverter teljesítményének nagyjából a 120%-át lehet feltenni a tetőre napelemként és ez itt is visszaköszön. Na de a csúcs talán valójában tényleg az, hogy mindezek mellé még 7-10 kWh akkumulátort is meg lehet pályázni, amivel azért egy téli estét simán ki lehet húzni a házban. Ha meg úgy alakulna, hogy egy idő után mégsem elég, akkor a napenergia plusz program után is van élet és nyugodtan tovább lehet bővíteni a meglévő rendszert.

Nem mennék bele ennyire részletesen minden részletbe, mert lényeg valójában talán tényleg csak annyi, hogy ezzel a lehetőséggel megint megnyílik a kapu, hogy érdemes legyen napenergiába fektetni. Sokáig zárva volt ez az ajtó és ki tudja, hogy meddig marad nyitva újfent, ezért azt ajánlom, hogy aki valaha is gondolkozott a napelemes fejlesztésen, az most ne szalassza el ezt a lehetőséget.

A napenergia plusz program kérdéseivel foglalkozó weboldalon egyébként átfogóan is olvashatunk a napelemes témával kapcsolatosan. Ha valaki nincs tisztában az olyan alapfogalmakkal, mint a hibrid rendszer, vagy a szaldó elszámolás, annak is ajánlom, hogy nyugodtan keresse fel a napenergiapluszprogram.hu-t, mert ezekre mind-mind választ kaphat.

Ha pedig csak simán arra használjátok, hogy ne maradjatok le a nagy bejelentésekről és ha indul a pályázat, akkor azonnal le tudjátok adni, akkor dobjátok be könyvjelzőbe, vagy netán kezdőlapnak. Aki pedig tutira nem szeretne a véletlenre menni, az már most is kitölthet egy jelentkezési űrlapot a napenergiapluszprogram.hu oldalán, hogyha indul a program, akkor innen is kaphatunk nekünk szóló értesítést róla. A napenergia menő és a napenergia plusz program pedig egy olyan ziccer ezért a menőségért, amit szerintem nem szabad kihagyni – ha valaki jogosult rá.