Kuponok helyett ezúttal hőszivattyú után nyomoztam

A kedvezmények, kuponok általában senkinek sincsenek ellenére, legalább is én olyannal még nem találkoztam, aki csípőből visszautasított volna minden lehetőséget, amikor valamit olcsóbban vehetett volna meg. Általában én is rendszeresen figyelek bizonyos oldalakat, termékeket, hogy mikor van rajtuk valamilyen akció, mikor lehet letölteni vagy megszerezni valamilyen kedvezményre feljogosító kupont. Hobbinak nem nevezném, egyszerűen csak ilyen vagyok. Viszont eközben is találhat az ember érdekességeket. Egy barátomnak szóltam éppen, hogy akciós egy termék, amit már régóta keresett, de mondta, hogy köszöni, már más tervei vannak. Most éppen a hőszivattyúk kezdték el rettentően érdekelni, nem véletlenül. Ezekkel a modern, energiatakarékos eszközökkel rengeteg pénzt lehet megspórolni, szóval igazán okos befektetésnek számítanak. Itt ütött szöget a fejembe: én, aki folyton ilyesmit keresek, hogyhogy nem gondolkodtam még el rajta? Ha pénzt lehet vele spórolni, az már majdnem olyan, mint egy kedvezmény! El is kezdtem utánanézni a hőszivattyú szerelés csínjának-bínjának, és láss csodát, találtam is ehhez egy remek oldalt!

Először is utána akartam nézni, hogy voltaképpen mi is egy hőszivattyú. A nevét hallottam már korábban de elképzelésem sem volt, hogy valójában mit jelenthet. Csakhogy itt jött a bökkenő: rengeteg helyen lehet róla találni infót, de nagyon keveset. Mintha azok, akik ezzel foglalkoznak, sem értenék igazán a dolgokat. Ahogy így szörfözgettem, ráakadtam a klimaglobal.eu oldalára, akik a klímaberendezések mellett a hőszivattyúkkal is professzionális szinten foglalkoznak. Mint megtudtam, egész Magyarországról várják az érdeklődőket, akik ilyesmit szeretnének. A hőszivattyú szerelés náluk az egyik legfőbb profil, bárhová kimennek helyszíni felmérést végezni, majd megtervezik és fel is építik a rendszert. Ráadásul az oldalukról megtudhattam, hogy nem is csak egy fajta hőszivattyú létezik, hanem több is aszerint, hogy milyen közeget hasznosítanak!

A lényege ezeknek a rendszereknek, hogy hűtőközeg keringetésével hőt vonnak el vagy a föld felső rétegéből, vagy a levegőből, vagy a talajvízből, és így melegítik fel a benti fűtésrendszerben keringetett vizet, a használati folyóvizet vagy a levegőt. Voltaképpen a légkondicionáló is hőszivattyúnak számít, hiszen ugyanígy működik, csak amikor hűt, akkor pont fordítva – bentről von el hőt, amit kifelé terel. Ha nem találtam volna meg a klimaglobal.eu ide vonatkozó oldalát, akkor nem is tudom, hol találtam volna meg ezt így összefoglalva, egyértelműen elmagyarázva. Viszont ahogy olvastam, úgy lett egyre szimpatikusabb a dolog. Tény, hogy egyszerre egy nagyobb összegű befektetést jelent, utána viszont hosszú éveken keresztül lehet vele sokkal olcsóbban fűteni, mint bármi mással. Sőt, egy jó levegő-levegő hőszivattyúval a nyári hűtés is tökéletesen ellátható a téli fűtésen túl!

Maga a hőszivattyú szerelés, telepítés nem egy túlzottan sok időt igénylő folyamat, kivéve, ha plusz földmunkát kell végezni. A föld-víz vagy víz-víz hőszivattyúk ilyenek, de ezek jellemzően drágák is. Egy levegős hőszivattyúnak viszont csak egy nagyjából egy négyzetméteres külső területre van szüksége a kültéri egységhez, és ennyi. Nekem ez tűnt a legszimpatikusabbnak. El is határoztam, hogy az elkövetkező évek során addig-addig fogok takarékoskodni, amíg elő nem teremtem az összeget egy ilyenre, mert a megtérülése biztos, és rengeteget megspórolhat a gazdájának a rezsiköltségeken. Vagy pályázok hozzá állami támogatást, még nem tudom. De az biztos, hogy ha eljön a hőszivattyú szerelés ideje, akkor a klimaglobal.eu szakembereit fogom vele megbízni.