Kiküldetési rendelvény kuponra

Sosem tudtam, hogy pontosan miként működnek a különféle kuponok és utalványok. Némelyik kedvezményes vásárlásra jogosít, némelyik pedig arra jogosít, hogy majd kedvezményesen vásárolhassunk, miután birtokunkban van még egy kupon, amely ezt biztosítja.

Egy szóval, kész káosz az egész a fejemben, már akkor sem értettem a kuponok rendszerét, amikor kiskoromban jártunk a szupermarketekbe, és reméltük, hogy majd épp azzal a pár ezer forintos költekezésünkkel fogjuk teljessé tenni a pontgyűjtő kuponokat.

De lehet, hogy rosszul fogalmaztam, és aki jól ért a kuponok világához, most jót nevet rajtam.

Az egyetlen, amit mindig is szimpatikusnak és érthetőnek találtam, az a könyv utalvány volt. Úgy gondoltam, hogy ennél ésszerűbb ajándékot aligha lehet adni valakinek, mivel elég csekély a tévesztés esélye, amennyiben az ajándékozott fél szereti a könyveket.

Az utazással már pl. jobban mellé lehet: képzeljük csak el, ahogy befizetnek minket egy egyiptomi álomnyaralásra, miközben mi ki nem állhatjuk a forróságot!

Éppen ilyen kuponok és utalványok után böngésztem az interneten, amikor szembejött velem egy remek kérdés: Mennyit lehet elszámolni kiküldetési rendelvényre egy évben?

Egészen meglepett a kérdés, hiszen egyáltalán nem illett a kontextushoz, bár az internet útjai köztudottan kifürkészhetetlenek.

E véletlen során találtam rá a roadrecord.hu nevű oldalra, ahol temérdek hasznos információval lettem gazdagabb a kiküldetési rendelvénnyel kapcsolatban.

Megtudtam például, hogy a fuvarozók, illetve szállítással foglalkozó egyének számára egészen gyakori és fontos kérdés, hogy “Mennyit lehet elszámolni kiküldetési rendelvényre egy évben?”, ezért úgy voltam vele, hogy én magam is utána olvasok.

A roadrecord.hu nevű weblap egy komplett aloldalt szentel ennek a témának: a roadrecord.hu e kérdés gyakorisága miatt készített egy reprezentatív felmérést, annak érdekében, hogy kiderüljön, nagyjából mennyit számolnak el a vezetők és alkalmazottak magánautóinak cégek útjaira.

Saját tulajdonú gépkocsi céges használata esetén kiküldetési rendelvénnyel lehet legálisan igazolni és elszámolni az útiköltségeket. A roadrecord.hu felmérése szerint egy hétköznapi ügyfelük kiküldetési rendelvénnyel havi lebontásban és autónként 125 ezer forintot számol el, magántulajdonú gépjármű céges használatára, ami éves szinten autónként akár 1,5 millió forintra is rúghat.

Arról nem is beszélve, hogy ezt az összeget adómentes fizetésként is megkaphatják az alkalmazottak.

A roadrecord.hu-ról arról is tájékoztatást kaphatunk, hogy a munkaviszony mellett olyan egyéb jogviszonyok esetén is alkalmazható a kiküldetési rendelvény, mint pl. a megbízási, a tagi, vagy vezető tisztségviselői.

Abban az esetben is releváns lehet, amikor az adott magánszemély nem kap fizetést a munkájáért, vagyis tevékenységét “közérdekű” feladatként látja el, és csupán a járműhasználat kiadásainak fedezését kéri.

Mindebből arra a következtetésre juthatunk, hogy igencsak megéri kiküldetési rendelvényt készíttetni, mivel aki nem teszi ezt, az pl. havonta kb 100 ezer forintot fizet ki alkalmazottanként saját zsebből.

Ezt a nagyszerű oldalt végig böngészve, arra jutottam, hogy a könyvutalványok mellett azért mégis akadnak olyan “kuponok”, amelyek értelmesnek és érthetőnek mondhatók.

Ilyen pl. a kiküldetési rendelvény is, amely nemcsak a cégvezetők, hanem az alkalmazottak számára is igen előnyös lehet.

Örülök azért, hogy rátaláltam a roadrecord.hu-ra_ enélkül ugyanis még mindig azt hinném, hogy semmilyen formális nyomtatvány, utalvány, vagy rendelvény nem ér többet holmi üres papírnál, és nem tudnám pl., hogy a kiküldetési rendelvény milyen előnyökkel járhat.